XIX. VÁRREG BESZÁMOLÓ:

Egyszer volt Budán kutyavásár…

Másodszor meg, a VÁRREG-en!

 

Sok munka, kitartó tervezés és előkészület után, felvirradt idén is a VÁRREG napja, a jól megszokott Advent előtti utolsó szombat reggelén. Ezúttal azonban a Kistemplom helyett a Pannonia Sacra Kat. Ált. Iskola szolgált a program helyszínéül. Ahogy a beharangozó kisvideóban is hallhattuk: „Lesz itt minden: dínom-dánom, haddelhadd, ejde-rutyutyu, csihi-puhi, mó-ka-cagás, ejde-csuhajja!”

Volt is, az kétségtelen. Fiúk, lányok egyaránt megtalálták a nekik tetsző portékákat, melyeket maguk készíthettek el a vásárban: gyertyamártás, bábuszövés, tarsolybőrözés, röppentyűfaragás, gyöngyfa, karkötő és szalma-karácsonyfadísz készítés, csomózás, mézeskalácssütés, és minden egyéb, amit csak el tudunk képzelni. Buda (Pannonia Sacra) és Pest (csapatotthon) zengett a vidám kiscserkészek hangjától.

Időnként kürtszó után a királyi kikiáltó kurjantotta el magát a főtéren (Pannonia Sacra aulája), felhívva a figyelmet a programokra. Például a tánctanításra:

„Hölgyek, Urak! Jó napokat kíván Nagy Királyunk.
S táncparkettre invitálja mind, akit csak látunk
Tizenegyet is elüti mindjárást az óra,
Ekkor veszi kezdetét a néptáncos móka…”

Az étkezésre:

„Jó Vásárnép! Ha gyomrunk korog, az nem kecmec dolga,
Az Igazságos megvendégel minket öt perc múlva!”

A népdaltanításra:

„Magyar Népem! – mond’ a Király – Tánc és étek után nóta.
Magyar ember így mulasson. Lehet ennél jobb a dóga?
Öt perc után legyél hát ott, hol anno a táncos móka!”

Valamint minden eseményre, mellyel Mátyás király meglepte népét a Városmajori Regösnapon rendezett kutyavásáron.

Az új helyszín nagyobb teret adott a programnak, mely így kevésbé zsúfoltan, de legalább annyira jó hangulatban telt, mint az eddigi években. Minden VÁRREG új élmény, de töretlen színvonalú programokkal várja az idelátogatókat. Ráadásul a gyerekeknek jó lehetőség lehet karácsonyi ajándékok készítésére is.

Köszönjük a szervezőknek a fantasztikus programválasztékot, és a VÁRREG barátságos hangulatát! Azt hiszem, mondhatom minden résztvevő nevében, hogy nagyszerű program tud lenni egy kutyavásár Budán is, s a Városmajorban is!

„János, Kati, Palkó, Anna,
Figyelt ide még egy szóra!
Örülünk, hogy ma itt jártál,
Mert:
Egyszer volt Budán Kutyavásár!”

Gelley Áron Benedek
205. Zrínyi Miklós Cs.cs.