Kedves Cserkésztestvérek!
Igencsak közeledik a verseny időpontja ( 2013. február 2-án, szombaton délelőtt 10.00 óra ), és még sok-sok jelentkezőt várunk szeretettel.
A meghirdetésbe komoly kritériumok kerültek, amelyekkel nevezni lehet. Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy első és legfontosabb a részvétel, így akinek csak népdalcsokra, vagy csak egy (hosszabb) népmeséje illetve egy – két (hosszabb) verse van “repertoáron”, bátran jöjjön el, ossza meg velünk, s bár a teljes elvárt repertoárral készülőknek a tudását előtérbe fogjuk helyezni, azzal versenyképesnek gondolunk egy esetlegesen magasabb színvonalon előadott szingli mesét, népdalcsokrot, verset.
Ajánlom a lehetőséget kifejezetten őrsöknek, remek lehetőség a közös küzdelemre, és egy felejthetetlen élményre.
A jelentkezés határidejét természetesen meghosszabbítjuk, szóljatok bátran, akinek van valami tudása, amit megosztana velünk.
A versenyre az eddig említett kategóriák mellett népzenei hangszeres produkcióval is lehet készülni, sok szeretettel várjuk a zenészeket is, szólóban vagy együttesben egyaránt.
Szeretettel hívunk és várunk mindenkit, kérünk titeket, küldjétek tovább a hírt.
A szervezők nevében:
Csanády LőrincI.ker. regös szakvezető

A verseny eredeti meghirdetése:
Immár 22. alkalommal hirdetjük meg a magyar cserkészek egyik legrégibb megmérettetését, melyet világhírű cserkész operaénekesünkről, Simándy Jóska báról neveztünk el, aki a 90-es években maga is több alkalommal volt e versenyek zsűrijének tagja. Biztató számunkra, hogy évről-évre minden korcsoportból szép számmal jelentkeznek erre cserkészeink. Újabban hangszeres versenyzők is indulnak (hegedű, furulya, citera stb.)
Az eddigi hagyományt folytatva most is az országos cserkészbál napján, 2013. február 2-án, szombatondélelőtt 10.00 órakor kezdődik a megmérettetés a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban.
Változatlanul négy korosztályban lehet jelentkezni egyénenként vagy őrsönként.
Jelentkezés
A csapatparancsnok tudtával a kerületi fordulót rendező kerületeknél, vagy közvetlenül a központnál, amennyiben a kerület nem tartott előzetes megmérettetést. A kerületi válogatások eredményeként az egyes korcsoportok legjobb egyéni és őrsi versenyzőit legkésőbb 2013.január 12-ig kell a Központ címére felterjeszteni. Tüntessük fel: “DALVERSENY”. A kerületek első helyezettjei nevezhetők, ám kiugró jó produkció esetén a második vagy a harmadik helyezettek is. Mivel az új évadban a Magyar Cserkészszövetség megalakulásának 100. évfordulójára (december 28.) emlékezünk, örömmel hallanánk néhány népi dallamra írt, vagy a magyar dallamvilággal összecsengő cserkésznótát is.
A verseny menete
A választott népdalok, történelmi énekek vagy népdalfeldolgozások címét vagy kezdősorát szép kivitelezésű, népi vagy cserkész motívumokkal díszített lapon, az országos verseny helyszínén kell a zsűrinek átadni. Szerepeljen ezen a cserkész vagy őrs neve, csapatának száma, neve.
Megjelenés cserkész egyenruhában vagy népviseletben.
Először – bemutatkozás után – egy 3-4 dalból álló csokrot kell megszólaltatni. (Hangot csupán az indításkor szabad megadni, közben nem!)
Ez a dalcsokor – főleg a tempó szempontjából – legyen változatos, a dalok hangnemileg összeillően kövessék egymást, szövegük azonos témakörben mozogjon (pl. jeles napok, szerelem, betyár- vagy katonaélet, erdők, vizek, hegyek, virágok, fák dalai), de ezek helyett a dalcsokor kötődhet közös származási helyhez (Erdély, Bukovina, Moldva, Kárpátalja, Felvidék, Bácska, Bánát, Kárpátalja, Dunántúl, Alföld,Szlavónia.)
A dalok nehézségi foka, szövegtartalma legyen összhangban a versenyző cserkész nemével, életkorával.
A dalcsokor elhangzása után a zsűri a beadott lapról megszólaltatásra kijelöl legfeljebb két darabot.
Korcsoportok
7-11 évesek: 18 dal
12-15 évesek: 28 dal
16-19 évesek: 33 dal
19 éven felüliek: 36 dal
Forrásként ajánlott daloskönyvek
Tiszán innen, Dunán túl
“Virágos” (90-es) sorozat, iskolai ének-zene tankönyvek
101 magyar népdal
A mi dalaink
Cserkészek daloskönyve (Ez utóbbi három az MCSSZ kiadása.)
A legeredményesebb versenyzőket a Magyar Cserkészszövetség Országos Elnöksége ill. a zsűri helyezésük alapján jutalmazza.
VERS- ÉS NÉPMESEMONDÁS
7-11 évesek: 3 db (3-4 versszakos) vers vagy 2 db (legfeljebb 3 perces) népmese
12-15 évesek: 4 db (4-5 versszakos) vers vagy 4 db (legfeljebb 4 perces) népmese
16-19 évesek: összesen 30 versszaknyi vers vagy 5 rövid vagy 3 hosszú (legfeljebb 7 perces) népmese
19 éven felüliek összesen 35 versszaknyi vers vagy 2 rövid és 2 hosszú népmese
A verseny menete
A választott versek vagy mesék címét vagy kezdősorát szép kivitelezésű, népi vagy cserkész motívumokkal díszített lapon, az országos verseny helyszínén kell a zsűrinek átadni. Szerepeljen ezen a cserkész vagy őrs neve, csapatának száma, neve.
Megjelenés cserkész egyenruhában vagy népviseletben.
Először – bemutatkozás után – a beadottakat elő kell adni, megfelelő hanghordozással, tagolással, érthetően, művészien. A versek vagy mesék nehézségi foka, témája, szövegtartalma legyen összhangban a versenyző cserkész nemével, életkorával. Magyar költő verse előnyt jelent.
A legeredményesebb versenyzőket a Magyar Cserkészszövetség Országos Elnöksége ill. a zsűri helyezésük alapján jutalmazza.
Eredményes felkészülést, sikeres vetélkedést és további jó munkát kívánunk!
Simándy Józsefné (Jutka néni)
a zsűri elnöke